×

Araştırma

Laboratuvar Olanakları

Laboratuvarda biyomedikal, otomotiv ve havacılık alanlarında yapısal ve fonksiyonel uygulamalarda kullanılabilecek tarzda metalik esaslı alaşımlar ile kompozitlerin üretimi, ikincil işlemleri (ısıl işlem vb.) ve karakterizasyonu konusunda çalışmalar yürütülmektedir. Yapılan çalışmalar havacılık uygulamalarında sıklıkla kullanılan Ti6Al4V alaşımı ile otomotivde kullanılabilecek, yüksek spesifik dayanca sahip magnezyum esaslı şekil bellekli kompozitler (Mg-TiNi) üzerine yoğunlaşmıştır. Ayrıca, biyomedikal uygulamalarda aynı anda hem inert, hem de absorbe edilebilen özellik gösteren Ti-Mg alaşımı (AZ31, AZ91), Ti6Al7Nb-Mg alaşımı (AZ31, AZ91), Ti6Al4V-Mg alaşımı (AZ31, AZ91) gibi kompozitlerin sıvı emdirme yöntemleriyle üretimi de gerçekleştirilmektedir. Üretilen alaşım ve kompozitlerin özellikleri servis şartlarına bağlı olarak yapısal ve fonksiyonel testler kullanılarak belirlenmektedir.

-Manuel Hidrolik Pres (15 ton)
-Bilyalı Değirmen (BallMill), RETSCH PM100
-Karıştırıcı (shakerMixer), Turbula T2F
-Atmosfer Kontrollü Fırın, Proterm, PTF 14-75-450
-Glove Box, LABCONCO.

Kişiler

Ezgi Bütev Öcal (Doktora Öğrencisi)

Doktora:Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, ODTÜ (2015-devam ediyor) Y. Lisans:Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, ODTÜ, 2015 Lisans:Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, ODTÜ, 2012 Tel: (312) 233 23 30 Email:ebutev@cankaya.edu.tr Office: N-C09

Merve Nur Doğu (Y. Lisans Öğrencisi)

Y.Lisans: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, ODTÜ (2016-devam ediyor), Lisans: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği, Çankaya Üniversitesi, 2016. Email:mdogu93@gmail.com

Güney Mert Bilgin (Doktora Öğrencisi)

Doktora:Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, ODTÜ (2016-devam ediyor) Y. Lisans:Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, ODTÜ, 2016 Lisans:Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, İTÜ, 2015

Seçilmiş Yayınlar

1) G. M. Bilgin, Z. Esen , Ş. K. Akın , A. Dericioğlu. “Optimization of the mechanical properties of Ti-6Al-4V alloy fabricated by selective laser melting using thermohydrogen processes” Materials Science and Engineering: A. 2017. 700. 574-582.
2) S. Atabay, Z. Esen , A. Dericioğlu. “Effect of Sn Alloying on the Diffusion Bonding Behavior of Al-Mg-Si Alloys” Journal of Metallurgical and Materials Transactions A_Physical Metallurgy and Materials Science. 2017. 48A. 3181-3187.
3) N. Rona, M. Yenisey, G. Kucukturk, H. Gurun, C. Cogun, Z. Esen. “Effect of electrical discharge machining on dental Y-TZP ceramic-resin bonding”. Journal of Prosthodontic Research. 2017. 61. 158-167.
4) Z. Esen, E. Bütev, M. S. Karakaş. “A comparative study on biodegradation and mechanical properties of pressureless infiltrated Ti/Ti6Al4V-Mg composites”. Journal of the Mechanical Behavior of Biomedical Materials, 63, 273-286. (2016)

Projeler

1) TÜBİTAK 1005: 3-boyutlu Elektron Demeti Eritme (EDE) Yöntemiyle Ti6Al4V Alaşım Parçalarının Üretimi ve İkincil işlemleri (öneri durumunda)