×

Araştırma

Laboratuvar Olanakları

İleri Metal Alaşımlar Laboratuvarı, çeşitli metal alaşımlarda hem temel bilim hem de uygulama amaçlı araştırma yapmayı hedef almaktadır.
Araştırmalar, hacimli malzeme, kaplama malzemesi ve manyetik malzeme olarak potansiyel uygulama alanlarına sahip olabilecek farklı bileşenlerde ve kompozisyonlarda amorf çelik, metalik cam, metalik cam/nanokompozit ve metal alaşımların ve yüksek entropi alaşımlarının üretilmesi ve karakterizasyonu üzerine yoğunlaşmaktadır. Laboratuvar bünyesinde bulunan ark ergitme ünitesi ile çeşitli boyut ve şekillere sahip kalıplarda ham metallerden üretilen metal alaşımlar, ek işlemden geçirilerek çeşitli karakterizasyon teknikleri ile incelenmektedir.

-Arc Melter (Edmund Bühler, MAM1)

Kişiler

Buğra Altınel (Lisans Öğrencisi)

Çankaya Üniversitesi, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği 4.Sınıf Öğrencisi. Proje Bursiyeri (Lisans): AFOSR Projesi

Basri Çerçi (Lisans Öğrencisi)

Çankaya Üniversitesi, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği 4.Sınıf Öğrencisi. Proje Bursiyeri (Lisans): TUBİTAK 3501 (117M295)

Selin Akkuzu (Lisans Öğrencisi)

Çankaya Üniversitesi, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği 4.Sınıf Öğrencisi

Mert Dirican (Lisans Öğrencisi)

Çankaya Üniversitesi, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği 4.Sınıf Öğrencisi

Can Özdöngül (Lisans Öğrencisi)

Seçilmiş Yayınlar

1)F. Sikan, B. Yasar, I Kalay, “Nanocrystallization in Cu-Zr-Al-Sm Bulk Metallic Glasses”, Metallurgical and Materials Transactions A-Physical Metallurgy and Materials Science, vol. 49, issue 4, pp. 1328-1335, 2018.
2) I Kalay, R.E. Napolitano, M.J. Kramer, “Crystallization Kinetics and Phase Transformation Mechanism in Cu56Zr44 glassy alloy”, Metallurgical and Materials Transactions A-Physical Metallurgy and Materials Science, Physical Metallurgy and Materials Science, vol. 46, issue 8, pp. 3356-3364, 2015. (Paper was featured on Advances in Engineering (January 2016))
3) T. E. Cullinan, I Kalay, Y.E. Kalay, R.E. Napolitano, M.J. Kramer, “Kinetics and Mechanisms of Isothermal Devitrification in Amorphous Cu50Zr50”, Metallurgical and Materials Transactions A-Physical Metallurgy and Materials Science, vol. 46, issue 2, pp. 600-613, 2015.
4) J. Hwang, Z. H. Melgarejo, Y. E. Kalay, I. Kalay, M. J. Kramer, D. S. Stone, P. M. Voyles, “Nanoscale structure and structural relaxation in Zr50Cu45Al5 bulk metallic glass”, Physical Review Letters, vol. 108, issue 19, p. 195505-195510, 2012. (Paper was highlighted by Physical Review Letters (May 2012))
5) Y. E. Kalay, I. Kalay, J. Hwang, P.M. Voyles, M. J. Kramer, “Local Chemical and Topological Order in Al-Tb and its Role in Controlling Nanocrystal Formation”, Acta Materialia, vol. 60, issue 3, p. 994-1003, 2012. (Paper was featured on Advances in Engineering (March 2013))
6) I. Kalay, M.J. Kramer, R.E. Napolitano, “High-accuracy X-ray diffraction analysis of phase evolution sequence during devitrification of Cu50Zr50 metallic glass”, Metallurgical and Materials Transactions A-Physical Metallurgy and Materials Science, 42A, issue 5, p.1144-1153, 2011.

Projeler

1) Yürütücü, TUBİTAK 3501 (117M295) “Samaryum Katkılı Bakır-Zirkonyum-Aluminyum Bazlı Metalik Cam ve Nanokompozitlerinin Üretilmesi ve Geliştirilmesi”, (15 Ekim 2017 – 15 Ekim 2019)

2)Yürütücü, “The Local Structure and Chemistry in Marginal Glass Forming Alloys”, AFOSR`s (The Air Force Office of Scientific Research, U.S.A.) BAA Topic: Aerospace Materials for Extreme Environments (Mart 2017 – Mart 2020